Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ετήσιο Συνέδριο του Enterprise Europe Network

Με θέμα «Το Δίκτυο γίνεται 15: Δείχνοντας τον δρόμο προς τα εμπρός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», το ετήσιο συνέδριο του Enterprise Europe Network συγκέντρωσε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες από 50 χώρες.
27/11/2023

Το Enterprise Europe Network πραγματοποίησε το ετήσιο Συνέδριό του από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο του Μπιλμπάο στην Ισπανία. Η εκδήλωση συγκέντρωσε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εταίρους του δικτύου, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. Πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και διαδοχικά με την SME Assembly 2023, την κύρια εκδήλωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη.  

Το συνέδριο περιλάμβανε πάνελ υψηλού επιπέδου, διαδραστικά εργαστήρια, ευκαιρίες δικτύωσης και κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι συνεδριάσεις οργανώθηκαν γύρω από τέσσερις κύριους άξονες ευθυγραμμισμένους με κρίσιμες προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ:  

  • Βιομηχανική μετάβαση, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και την ανθεκτικότητα
  • Ενιαία αγορά και παγκόσμιες αγορές
  • Καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις
  • Ποιότητα και αντίκτυπος των υπηρεσιών υποστήριξης επιχειρήσεων

15 χρόνια με σημαντική επίδραση 

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν ο εορτασμός της 15ης επετείου του δικτύου Enterprise Europe Network. Με την πάροδο των ετών, το Δίκτυο έχει παράσχει εξειδικευμένη υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθώντας τις να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν σε διεθνή κλίμακα. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να αναλογιστούμε την πορεία του Δικτύου και να κοιτάξουμε μπροστά σε ένα ακόμη πιο καθοριστικό μέλλον.  

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το Enterprise Europe Network μπορεί να εξελιχθεί για την καλύτερη υποστήριξη των επιχειρήσεων – από την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης έως την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.  

Τα βασικά οριζόντια θέματα περιλάμβαναν:  

  • Ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων: Χρήση της εμπειρογνωμοσύνης του Δικτύου σε θέματα καινοτομίας, ανθεκτικότητας, βιωσιμότητας και ψηφιοποίησης για να εξοπλίσει τις ΜμΕ με μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.
  • Υποστήριξη της διεθνοποίησης: Ενίσχυση προς τις ΜΜΕ να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες τόσο στην ενιαία αγορά όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο
  • Υποστήριξη των ΜμΕ κατά τη μετάβασή τους στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με βασικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία και η Net-Zero Industry Act.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων για τις ΜμΕ: Υποστήριξη των ΜμΕ στην απόκτηση των δεξιοτήτων που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν σε ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο
  • Προώθηση ολοκληρωμένων συνεργειών: Ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους του δικτύου, προγράμματα της ΕΕ όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας Συστάδων, πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, εκπροσώπους της βιομηχανίας, ερευνητικούς φορείς και ακαδημαϊκούς φορείς για ένα απρόσκοπτο ταξίδι του πελάτη.
  • Εξασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας για την προβολή της αξίας και της επίδρασης του Δικτύου, την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών με τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση νέων πελατών.

Ο Jean-David Malo, Διευθυντής του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (EISMEA), δήλωσε: «Το 2023, το Δίκτυο πέτυχε εντυπωσιακά ποσοστά ικανοποίησης για την ποιότητα και την προσαρμογή των υπηρεσιών του. Οι πελάτες επιβεβαιώνουν ότι το Δίκτυο ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές τους ανάγκες και είναι διαθέσιμο να τους βοηθήσει όταν και όπου το χρειάζονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Enterprise Europe Network αποτελεί τόσο σημαντικό πυλώνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη της καινοτομίας στην ΕΕ». «Σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας και την υψηλή ποιότητα του έργου σας», πρόσθεσε.

Η Muriel de Grande, Επικεφαλής τομέα του EISMEA τόνισε: «Με τη βοήθειά μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την ίδια ανθεκτικότητα που τροφοδοτεί το δίκτυό μας. Μαζί μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε για την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, είτε για την υιοθέτηση της ψηφιοποίησης, είτε για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Βραβεία Enterprise Europe Network: Γιορτάζοντας την επιτυχία και την ανθεκτικότητα

Τα βραβεία του Enterprise Europe Network τιμούν επιτυχημένους επιχειρηματίες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Δικτύου για να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στις 17 Νοεμβρίου:

Με την υποστήριξη του Δικτύου, η Nortech Solutions συνεργάστηκε με τη Stabilplastik για τη δημιουργία πλήρως ανακυκλωμένων, φιλικών προς το περιβάλλον παλετών με μηδενικά απόβλητα.

Κάνοντας την κλασική μουσική εκπαίδευση ευχάριστη για τα παιδιά, η ιταλική επιχείρηση εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ και βρήκε τους κατάλληλους εταίρους για διεθνή επέκταση χάρη στο δίκτυο.

  • Τρίτο βραβείο: Bataryasan (Τουρκία)

Μια καινοτόμος εταιρεία τεχνολογίας υδρογόνου, η Bataryasan, αξιοποίησε την τεχνογνωσία του Δικτύου για να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να εισέλθει σε αγορές στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Enterprise Europe Network απένειμε επίσης Ειδική Αναγνώριση για την Ανθεκτικότητα στην Πλατφόρμα Ανθεκτικότητας της Αλυσίδας Εφοδιασμού. Η πρωτοβουλία, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας της Λιθουανίας και τους εταίρους του Δικτύου, συνδέει 1.000 εταιρείες σε 45 χώρες για τον μετριασμό των δυσλειτουργιών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Εξερευνήστε τις εμπνευσμένες ιστορίες των νικητών και ρίξτε μια ματιά στο άρθρο του ιστολογίου μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πλατφόρμα ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ατενίζοντας το μέλλον

Καθώς ολοκληρώνουμε αυτό το συνέδριο, ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη διοργάνωση στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Η θετική ενέργεια, οι διεισδυτικές συζητήσεις και οι πολύτιμες συνδέσεις που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μας ενέπνευσαν και μας έδωσαν νέα ενέργεια, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ΜμΕ με διεθνείς φιλοδοξίες.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές μας για την τεράστια επιτυχία του συνεδρίου. Μέχρι του χρόνου!

Χάσατε το φετινό Ετήσιο Συνέδριο; Μην ανησυχείτε! Συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες στιγμές για εσάς.

Πηγή: 
Enterprise Europe Network
 

Τελευταία νέα