Ημερίδα με θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Εκστρατείας

21/06/2016

Ημερίδα με θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» πραγματοποιείται την 1η Ιουλίου 2016 στην Αθήνα (αίθουσα ξενοδοχείου Royal Olympic, 9:00), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για την περίοδο 2016-17 που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και το Δίκτυο των Εθνικών Εστιακών Πόλων του. Κατά την ημερίδα θα παρουσιαστεί αναλυτικά η εκστρατεία, η οποία έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία της σωστής διαχείρισης της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (ΕΥΑ) καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής, καθώς και της προσαρμογής της εργασίας στις ατομικές ικανότητες, είτε πρόκειται για την αρχή της σταδιοδρομίας του εργαζόμενου είτε για το τέλος της.
 
Παράλληλα, η εκστρατεία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους εργαζόμενους, τα διοικητικά στελέχη και τους εργοδότες να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τις προκλήσεις εξαιτίας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού, εστιάζοντας όχι μόνο σε μία ηλικιακή ομάδα, αλλά στους εργαζόμενους όλων των ηλικιών. Αναδεικνύει, επίσης, τη σημασία της υιοθέτησης μιας δια βίου προσέγγισης, όπου με τη σωστή διαχείριση της ΕΥΑ και το συνυπολογισμό και την αντιμετώπιση της πολυμορφίας του εργατικού δυναμικού, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι της υγιούς γήρανσης στην εργασία και της συνταξιοδότησης σε καλή κατάσταση υγείας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία, το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης γερνά, καθώς, έως το 2030, οι εργαζόμενοι ηλικίας 55–64 ετών αναμένεται να αποτελούν το 30% ή και περισσότερο του συνολικού εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες. Η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σε πολλά κράτη μέλη και, επομένως, πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με επιμήκυνση της επαγγελματικής τους ζωής, άρα και με μια πιο μακροχρόνια έκθεση σε κινδύνους στην εργασία, καθώς και με ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό πλαίσιο.
 
Ωστόσο, η εργασία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, αφού μπορεί να αποδειχτεί επωφελής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Προκειμένου, δε, να αποτραπεί η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης περιστατικών ασθένειας ή άλλων προβλημάτων υγείας, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη διασφάλιση ασφαλών και υγιών συνθηκών εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής. 
 
Βάσει αυτών, η εκστρατεία «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας» 2016-17 έχει τους ακόλουθους ειδικότερους στόχους:
1. την προώθηση της βιώσιμης εργασίας και της υγιούς γήρανσης από την αρχή της εργασιακής ζωής
2. την πρόληψη των προβλημάτων υγείας σε όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής
3. την παροχή δυνατοτήτων σε εργοδότες και εργαζομένους να διαχειρίζονται την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία υπό το πρίσμα ενός γηράσκοντος εργατικού δυναμικού
4. και την ενδυνάμωση της ανταλλαγής πληροφοριών και καλών πρακτικών.
 
Η εκστρατεία απευθύνεται σε ιδιώτες και σε οργανισμούς όλων των μεγεθών και των κλάδων, σε διευθυντικά στελέχη, επόπτες και εργαζόμενους, σε συνδικάτα και εκπροσώπους για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επαγγελματίες ΕΑΥ και ανθρώπινων πόρων, σε επαγγελματικές ενώσεις και σε φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν την εκστρατεία με τους εξής τρόπους: διοργάνωση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, χρήση των εργαλείων διαχείρισης της ηλικίας, συμμετοχή στα βραβεία καλής πρακτικής για τους «Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας», συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εβδομάδες για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2016-2017, ενώ μπορούν επιπλέον να γίνουν επίσημοι ή εθνικοί εταίροι της εκστρατείας ή να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Πηγή: 
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 

Τελευταία νέα