Αξίζει να δείτε
Ελληνικές Ιστορίες Επιτυχίας
Κάντε κλικ εδώ
Αναζητάτε συνεργάτες για ερευνητικά προγράμματα;
Κάντε κλικ εδώ
Αναζητάτε ή προσφέρετε καινοτόμες τεχνολογίες;
Κάντε κλικ εδώ
Αναζητάτε επιχειρηματικές συνεργασίες;
Κάντε κλικ εδώ
Ημερολόγιο εκδηλώσεων ελληνικού δικτύου Ελληνικές Ιστορίες Επιτυχίας RSS Feeds

Απαντάμε στα ερωτήματά σας Υπηρεσία Αυτόματης Ενημέρωσης Αναζήτηση Ευρωπαϊκών Τεχνολογιών
 Ευρωπαϊκή Πληροφόρηση Μεταφορά τεχνολογίας Επιχειρηματικές Συνεργασίες Ερευνητικές Συνεργασίες Χρηματοδότηση

Enterprise Europe Network Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP) Η Ευρώπη σου – Επιχειρήσεις Ελληνικός κόμβος CORDIS Tenders Electronic Daily Ευρωπαϊκη πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις OSHA Europa Εcco Innovation 30 Years Greece in EU Διαμεσολαβητή του Επενδυτή WIRE
Share |

29/11/2011
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με 12 νέες δράσεις
Ente

Σειρά διατάξεων για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στο επιχειρείν και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για μια "Ελλάδα Φιλική στις Επιχειρήσεις" που παρουσίασε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα ευρύτερο Σχέδιο Δράσης που περιλαμβάνει 79 δράσεις πολιτικής για την άρση των πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης από το 3ο τρίμηνο του 2011 έως και το τέλος του 2012.

Όπως τόνισε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής 12 δράσεις:

1) Επέκταση του fast track, με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του και να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής, ώστε να δοθεί ώθηση στις μεγάλες και αναγκαίες επενδύσεις.

2) Σύσταση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που θα βρίσκεται στο Invest in Greece, και θα λειτουργεί ως υπηρεσία μια στάσης για όλες τις επενδύσεις άνω των 2 εκ. ευρώ.

3) Απλοποίηση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων μέσω της βελτίωσης του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων που θα βοηθήσει στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

4) Απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

5) Θεσμοθέτηση ενός νέου ευέλικτου εταιρικού τύπου, μιας νέας ευέλικτης μορφής μικρής ανώνυμης εταιρίας για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

6) Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις προμήθειες του δημοσίου, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και φυσικά την εδραίωση της διαφάνειας.

7) Παροχή κινήτρων προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

8) Εκσυγχρονισμός των εμπορικών σημάτων.

9) Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους μεσίτες ακινήτων, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στη σύμβαση μεσιτείας.

10) Καθιέρωση του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά, ως επισήμανση, τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και συμμορφώνονται συστηματικά με προδιαγραφές, οι οποίες θα εκπονηθούν από αρμόδιους φορείς.

11) Δημιουργία διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα.

12) Επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο Επενδυτικών Προγραμμάτων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, "οι παραπάνω διατάξεις, μαζί με πολλές άλλες που βρίσκονται σε διαδικασία τελικής επεξεργασίας, έρχονται να συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις, που θα διευκολύνει την ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων και την επένδυση σε δημιουργία και σε ανάπτυξη επιχειρήσεων".

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο τους τελευταίους 8 μήνες. Μεταρρυθμίσεις και δράσεις όπως το νέο προπτωχευτικό δίκαιο, το νέο πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, η επιτυχημένη λειτουργία της υπηρεσίας μιας στάσης για την ίδρυση των επιχειρήσεων και ο νόμος για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών πάρκων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σχέδιο Νόμου
http://www.mindev.gov.gr/?p=5935

Σχετικοί Σύνδεσμοι:
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων      Copyright © Εθνικο Κέντρο Τεκμηρίωσης